22 грудня 2016, 11:16, Технології

Вирощування озимого жита на силос вигідніше від посіву багаторічних трав

Про досвід вирощування жита на силос нам розповів Володимир Мул, агроном ПОСГП ім. Івана Франка Горохівського району Волинської області.

«Сіяли два гібриди озимого жита виробництва «КВС-УКРАЇНА»: БРАЗЕТТО і МАГНІФІКО, — розповідає агроном, — обидва показали дуже високу урожайність зеленої маси — до 42 т/га. Головний секрет вирощування озимого жита — повне дотримання рекомендованої виробником насіння технології.»

За словами агронома, для високого урожаю слід подбати про достатню родючість ґрунту, а для цього вносять органічні та мінеральні добрива. Восени під посів жита на кожен гектар було внесено по 70 т гною та 120 кг мінерального добрива (NPK 5-17-30).

«Вирощувати жито вигідніше, ніж багаторічні трави на сінаж, — зазначає Олег Таратай, директор господарства  — Коли вирощували багаторічні трави, то їх доводилось косити 4 рази на сезон, при цьому за часом це збігалось з піковими навантаженнями на техніку й людей, тому скосити вчасно або якісно висушити сінаж не вдавалось. Мінімум два укоси були низької якості. Жито на силос збираємо в той час, коли у нас є «вікно» і техніка відносно вільна. Це дозволяє рівномірно завантажити роботою працівників та машинний парк.»