24 листопада 2017, 12:04, Насіння

Протруювання насіння може вберегти до третини врожаю

Про особливості протруювання насіння розповів Олександр Мигловець, експерт аграрного ринку, керівник відділу розвитку продуктів та сервісів ЗЗР компанії UKRAVIT. За його словами, саме це убезпечує до 30% втрати майбутніх врожаїв. Це перший та один із основних етапів їх захисту, повідомляє v4asno.com.

«Поширеність та шкодочинність комплексу грибкових хвороб значною мірою залежить від ґрунтово-кліматичних зон, дотриманням науково обґрунтованих сівозмін, використанням стійких сортів, а також дотримання всіх елементів технології вирощування, застосування новітніх високоефективних протруйників насіння з різними механізмами дії, що дозволить попередити резистентність у патогенів», — розповідає Олександр Мигловець.

Сьогодні на ринку пестицидів досить препаратів на будь-які види культур (зернові, олійні, технічні, зернобобові, овочеві), головне, що необхідно врахувати — можливості захисту препаратом від якомога більшого кола проблем: від цього залежить вибір однокомпонентного чи багатокомпонентних препаратів.

«Для протруювання насіннєвого матеріалу кукурудзи варто врахувати необхідність захисту від цілого спектру грибкових хвороб, тут я радив би протруйник Рекорд. А у випадку картоплі важливий захист від ґрунтових шкідників, тут допоможе Матадор або Матадор Макс. Щодо ярих зернових, то тут, залежно від потенційних збудників хвороб або на основі фітопатологічного аналізу посівного матеріалу, необхідний захист або Супервіном, або Рестлер Тріо, або Рекорд Квадро (чотирьох компонентний протруйник для зернових – який одночасно контролює і захищає як від хвороб, так і від шкідників)», — додає експерт.

До вибору протруйника необхідно підходити зважено та науково-обґрунтовано, головне — провести протруювання своєчасно, і про це варто думати уже зараз. Чим продуктивніша культура, то якіснішим і потужнішим засобом її необхідно захищати. Чим амбітніші наміри отримати рекордні врожаї — тим надійнішу систему захисту потрібно забезпечити — підкреслює Олександр Мигловець.