24 листопада 2017, 10:00, Україна

На зберігання урожаю моркви впливають строки її сівби

До прикладу, моркву на зберігання не можна сіяти занадто рано, оскільки ранньовесняний посів призведе до різкого погіршення лежкості, а коренеплоди моркви, які дозріли в липні й залишилися в ґрунті, до осені згнивають, повідомляє agrotimes.net.

Збирання коренеплодів у серпні потребуватиме швидкого їх охолодження в холодильниках до закладання на зберігання, що технологічно складно.

Для більшості регіонів оптимальний термін збирання моркви — вересень-жовтень, перед настанням морозів. Зважаючи на це, слід орієнтуватися на терміни вегетації кожного сорту й визначати строки посіву.

Для Півдня України (Херсонська, Миколаївська області) — це, як правило, перша-друга декада червня, для деяких сортів — навіть кінець червня. Ці терміни дозволяють на півдні вирощувати моркву як культуру другого обороту, після ранньої капусти, салату, редиски, ранньої картоплі.

Водночас у північніших регіонах (Харківська, Сумська, Київська області) моркву на зберігання краще сіяти в третій декаді травня — другій декаді червня.