24 листопада 2017, 07:11, ЗЗР

Щорічно, американський фермер заощаджує $70 тисяч на гербіцидах

Ця технологія виявляє бур’яни та розпилює гербіциди локально, технологія автоматичної ідентифікації рослин WEEDit дає змогу розбризкувати гербіцид точно на бур’яни, не розливаючи їх на грунт, на швидкості 24 км/год вдень і вночі, повідомляє agweb.com.

Сенсори за допомогою флуоресцентного світіння виявляють живі рослини і активують клапани, наведені на бур’яни. Схожа технологія була доступна й раніше, але вона вимагала точного калібрування оператором. WEEDit відкалібровується автоматично.

Розроблена в Нідерландах технологія WEEDit може бути встановлена на будь-який обприскувач. Тоді як традиційно застосовувалося суцільне розбризкування гербіцидів, WEEDit активує форсунки лише тоді, коли вони виявляють рослину. Тож, за словами Дерека Шафера, економія гербіцидів може бути вражаючою. Аграрій витратив на нове обладнання більше 100 тис. доларів, проте затрати повністю окупилися за 2 роки.

Впровадити нову технологію його змусила резистентність бур’янів, яку він виявив у себе на пшениці, горосі й ріпаку. Цього року економія фермера на гербіцидах становила 90%.

«Я заливаю 60 галонів (227 л) гліфосату в свій обприскувач, обладнаний системою WEEDit, і їх мені вистачає на 2 дні. Раніше я використовував такий обсяг за 2 години обприскування», — відзначає Дерек Шафер.

Він проводить обприскування на швидкості 13–16 км/год і розповідає, що працювати з новою системою просто.

«Вона заводиться одним натиском кнопки. Це самодостатня технологія, яка не потребує допомоги з боку механізатора. Вночі вона вносить гербіциди так само акуратно, як вдень, оскільки використовує червоне світло», — додає аграрій.