22 листопада 2017, 11:35, Урожай

Аграрії притримують урожай кукурудзи, чекаючи на підвищення цін

За результатами проведеного опитування вималювалася така ситуація: деякі аграрії продають урожай за форвардними контрактами, дехто продає по наявній ціні у 4100-4300 грн/т, хоча подекуди і вважають її занизькою. Багато ж хто думає, що краще дочекатися підвищення ціни на кукурудзу, яке, сподіваються, буде вже у січні.

«Продають кукурудзу одразу в основному фермерські господарства. Є така тенденція: якщо у господарстві більше 1000 га землі, воно намагається урожай притримати. Половину кукурудзяного урожаю загалом господарства не продають і тримають до кінця січня, а інша половина вже продає, навіть здаючи на сушку сирою (їхні втрати при цьому становлять  третину реальної вартості (закупівельна ціна нижча і плюс витрати на сушку). Підвищення цін очікують, але незначне, приблизно на 10-15% з середини січня. Урожай хороший і в нас, і в Росії, яка на світовому ринку разом з іншими гравцями тисне на загальну ціну. Тому підвищення на 30% не буде», — розповів нам Іван Томич, президент АФЗУ.

Деякі аграрії, очевидно, прорахувавши цю тенденцію, продають кукурудзу одразу, а от соняшник притримують на складах, сподіваючись, що саме на нього ціна підвищиться найбільше. Але вистачає і тих господарств, які будуть продавати кукурудзу узимку або навіть навесні, очікуючи більш приємних цін на вирощений урожай.