17 листопада 2017, 15:25, Технології

Розшифровано геном предка сучасної пшениці

Послідовність ланцюжка генома хлібної пшениці довгий час вважалася важкою загадкою через її складність і масивність. Проте, пошук рішення був стратегічно важливим для глобальної продовольчої сектора. Адже пшеничний хліб забезпечує людей більше 20% потрібних калорій і 23% білка, необхідних для нормального функціонування організму.

У проекті брали участь вчені з США, Німеччини, Канади, Китаю, Великобританії, Франції і Швейцарії. Фінансування здійснювалося за кошти гранту від Національного наукового фонду США.

У статті, що була опублікована 15 листопада в журналі Nature, дослідники розповіли, що вони застосували комбінацію передових технологій для генерації послідовності генома Епілопса Туша (предка сучасної пшениці), який відрізняється високою адаптованістю і стійкістю до хвороб. Ці рослини можуть стати основним постачальником бажаних генів для поліпшення культурної пшениці, щоб надати їй кращу якість зерна, стійкість до хвороб і екстремальних умов (мороз, посуха, солоні ґрунти). У ході дослідження вчені виявили два нових гена, які можуть поліпшити стійкість пшениці до стеблової іржі. Крім того, такі технології можуть застосовуватися до будь-якого генома будь-якої культури і тепер доступні для використання селекціонерами в роботі.

За даними:  UC DAVIS