15 листопада 2017, 10:09, Насіння

Ґрунтообробка останнім часом спрямована на збереження структури ґрунту – думка

Про це він розповів SuperAgronom.com під час виставки Agritechnica 2017 у Ганновері.

«В основному в Європі бачимо значний інтерес до оптимізації структури ґрунту. Якщо 5-10 років тому аграріїв більше цікавили системи підживлення, хімічного захисту, то сьогодні практично 100% користі від цього вже взяти. Актуальний напрямок у системах підняття врожайності з мінімальним негативним впливом на структуру ґрунту. Збереження вмісту гумусу, властивостей утримання вологи. Це проблема не лише України. У багатьох проблеми з водною ерозією. Тому це тренд цьогорічної агротехніки», - розповідає експерт.

Багато потужних виробників самохідної техніки переставляють свою техніку на гумову гусінь, розповідає Володимир Мірненко. Мета цієї операції - мінімізація негативного впливу. На виставці, каже експерт, він знайшов кілька фірм, які переставляють існуючі моделі на трикутні гусені. Також з’явилося  кілька цікавих розробок по мінімальному обробітку.

«Зокрема, можу назвати наш диск, який проводить не повний обробіток робочої ширини, а кожен турбо-диск лише 45см. Виробляє чітко під сошник. Таким чином 65% робочої ширини залишається не обробленими, покритими поживними рештками, довше утримається волога та холод. Тому бур’яни, які там ростуть, мають пізніший старт, порівняно з культурами, посіяними в оброблений рядок», - зазначає Володимир Мірненко.