14 листопада 2017, 17:57, Добрива

Органічне підживлення необхідне для гарної урожайності — думка

Німецький підприємець чітко дотримується принципу: землю треба живити, щоб вона живила рослини, водночас земля має отримувати оптимальну кількість добрив, не більше і не менше. Як це здійснити на практиці? Тільки у співпраці з наукою. Відтак уже з десяток років поспіль на полях «Хавест-агро» трудяться дослідники з німецьких лабораторій та університетів. Вони розробили схему, за якою щодо потреби мікроелементів видно фактично кожен гектар.

«Це все одно, що діагностика в лікарні. Знаючи аналізи, лікар завжди припише хворому ефективні ліки. Так і тут, на землі. Хоч наука вже пішла вперед. Наразі не так актуально визначати потреби ґрунту, як потреби рослини під час росту. Зарубіжні аграрії так і чинять. І ми також підемо тим само шляхом. Скажімо, поряд з аналізом ґрунту ще більш продуктивнішим є аналіз водяного розчину, з якого, власне, й живляться рослини. В Америці саме на нього роблять ставку. І ми в цьому напрямі вже почали робити перші кроки. По-друге, якою б потужною сьогодні не була мінеральнодобривна складова, земля для якості та кількості врожаю конче потребує органіки», — каже Маркус Шютте.

У його господарстві це враховують,  хоч органічні добрива (курячий послід) доводиться завозити здалека. Так, це додаткові затрати, чималий транспортний клопіт. Але на власному досвіді аграрій переконується, що це варто робити. Бо без цього, на самій «мінералці», вочевидь,  врожайності і якості продукції, які зараз має господарство, досягнути б не вдалося.

«А маємо левову частку пшениці не фуражної, а другого і третього класів. І третій важливий фактор для врожаю — це обробіток за потреби. Потребує, наприклад, рослина захисту від грибків після затяжних літніх теплих дощів, тоді й треба здійснювати профілактику цих захворювань, а не вносити «ліки» будь-коли і які-небудь. Загалом агрономія нині — наука конкретна. І це треба враховувати», — зазначає Маркус Шютте.