9 листопада 2017, 15:35, Україна

На Рівненщині створять програму боротьби з борщівником Сосновського

Йдеться про борщівник Сосновського, повідомляє radiotrek.rv.ua. Раніше ним годували худобу. Однак, як зазначають науковці, після того, як почали утворюватися особисті та фермерські господарства, багато територій лишилися без догляду за поширенням цієї рослини. А розростається вона надзвичайно швидко.

Тож екологи пропонують розробити спеціальну програму, аби розпочати боротьбу з борщівником, говорить Дарія Лико, голова обласної наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги та завкафедри екології, географії і туризму РДГУ.

«Найбільше він поширюється обабіч доріг, біля лісосмуг залізничних колій, на межах, які існують між полями, і туди доступ техніки, використання якихось хімічних засобів боротьби є надзвичайно складним. Тому, ми просимо розробки заходів і уже за три роки ми хочемо вам навести, що ця рослинність буде знищена. Найефективніший засіб це є механічне видалення квітконосів», — зазначає вона.

На Рівненщині небезпечна рослина росте практично всюди, її зустрічали і у Рівному. А от найрідше борщівник зустрічається на півночі Рівненщини.

Члени комісії висловили пропозицію, щоб вирізати борщівник до того, як він стає токсичним і, можливо, здавати у господарства для годівлі тварин.

Екологічна комісія облради доручила науковцям опрацювати програму з обласним департаментом екології і визначити необхідне фінансування та представити напрацювання на наступне засідання комісії. Таким чином, питання зможуть винести на найближче засідання сесії і передбачити кошти уже на наступний рік.

До слова, борщівник — проблема не лише Рівненщини. Подібну програму розглядати у Львівській області, на неї виділили 100 тисяч гривень.