8 листопада 2017, 14:40, ЗЗР

Фермери Великої Британії просять скасувати заборону на використання гліфосату

Про це повідомляє сайт  FarmingUK і нагадує, що дебати стосовно питання гліфосату тривають між державами-членами ще з 25 жовтня. І остаточного узгодження позицій так і не було досягнуто.

Комісія поширила заяву, що вона вже подала до країн ЄС свої пропозиції щодо поновлення ліцензії на цю діючу речовину на 5 років.

Англійські фермерські спілки написали спільний лист про захист реліцензування гліфосату. І направили його до Жана-Клода Юнкера, Президента Європейської Комісії, Фіга Хогана, Комісара з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості, та Вітеніса Андрюкайтіса, Комісара з питань охорони здоров'я та безпеки.

У листі, зокрема, сказано: «Англійські фермерські спілки твердо вірять, що процес прийняття рішень в ЄС має базуватися на основі наукових досліджень. А гліфосат має бути повторно дозволений на максимально можливий термін».

Фермери обґрунтовують своє прохання тим, що Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) і Європейське агентство хімічних речовин (ECHA) дійшли висновку, що гліфосат не може вважатися канцерогенним, і тому не має виникати жодних проблем із безпекою, в разі його повторної авторизації, протягом максимум 15 років.

«У разі прийняття негативного рішення, це може поставити під загрозу довіру до всієї системи безпеки продуктів харчування в ЄС та особливо ролі EFSA у цій сфері», зазначено в листі.

Стурбовані ситуацією також й інші великі сільськогосподарські країни. Адже якщо зрештою ситуація завершиться забороною гліфосату в ЄС, то решта світових виробників продовольства можуть обмежити їх експорт.