8 листопада 2017, 10:40, Насіння

У наступному році найрентабельнішими культурами будуть бобові та зернобобові

Приміром, за інформацією харківських аграріїв, роботи на полі цього року обійшлися приблизно на 15–20% дорожче, аніж минулого, пише slk.kh.ua.

Звичайно, важливою складовою доброго врожаю і, відповідно, успішного прибутку є не тільки внески та витрати сільгоспвиробника, а й погодні умови. Приміром, у цьому році на Харківщині для деяких культур вони склалися не в кращу сторону.

«Загалом за хороших кліматичних умов, якщо достатньо опадів і сприятливий температурний режим, такі культури, як ячмінь, пшениця, кукурудза, соняшник, буряк і соя в нашому регіоні вирощувати вигідно. Але погода диктує свої правила, і, приміром, цього року ті, хто вирощував кукурудзу, зазнають збитків», — розповів Іван Глянь, директор ПСП імені Фрунзе, що в Зачепилівському районі, депутат Харківської обласної ради.

За словами аграрія, кукурудза в цьому році дала малий урожай. Сталося це через погодні умови: ще на початку весни для теплолюбної культури склався несприятливий температурний режим, а потім на півдні регіону  в період вегетації забракло вологи. Урожай знизився не тільки на Зачепилівщині, а й в інших районах області.

Навіть за умови зменшення врожайності найвигіднішим для вирощування на полях України, за словами аграріїв, залишається соняшник. Але цілком можливо, що цього року популярна культура може поступитися своїм лідерством іншим. Наприклад, цього сезону багато виробників зменшили площі під соняшником та збільшили під горохом. Придивляються аграрії і до інших бобових, навіть таких непритаманних більшості регіонів України, як нут, маш та сочевиця. Не втрачає своїх позицій і соя, незважаючи на несприятливий рік та недоотриманий аграріями урожай.

Сьогодні бобові є експортноорієнтованими культурами, оскільки внутрішній попит в Україні на ці продукти не є значним, каже заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева. Проте, за її прогнозами, у найближчі роки в ТОПі найприбутковіших будуть саме бобові.