7 листопада 2017, 17:39, Насіння

У Ізраїлі виводять сорти томатів, що не потребують поливу

Новинка здатна пережити посуху і високу температуру. Однак смакові якості цього сорту ще не розкриті. 40 тис. кущів і 200 сортів - таке розмаїття на дослідних полях ізраїльських вчених, пише znaj.ua.

«Для отримання плодів необхідно поливати кущі водою. Але нас цікавить, чи можна домогтися того ж результату, обмеживши деякі сорти у воді. Як тільки з'ясуємо, який сорт зможе витримати такий жорсткий режим, відразу ж перейдемо до наступної стадії досліджень», — розповіла агроном Сата Міт Кош.

Завдання вивести стійкі до посухи томати вчені отримали в рамках Європейського дослідницького проекту. Фахівці вирішили не займатися ГМ сортами і звернутися до ресурсів природи.

«Ми вивчаємо природне біорізноманіття, виділяємо в природі нам потрібні моделі поведінки тих чи інших сортів, окремих особин, а потім шляхом схрещування намагаємося вивести потрібний нам сорт томатів»,— зазначив агроном Даніель Завмер.

В лабораторії щорічно тестують 700 сортів. Найвдаліші відбирають на насіння. В базі наукового центру за роки роботи накопичилося 12 000 видів цікавого насіннєвого матеріалу. Велика увага приділяється смаковими якостям, аромату, кольору і текстурі.

Також, вчені працюють над створенням сортів, які зможуть природним чином протистояти шкідникам і хворобам.