7 листопада 2017, 10:40, Світ

Північноєвропейські аграрії збирають врожай картоплі в умовах постійних опадів

Про це повідомляє ресурс FreshPlaza.

Слід сказати, що місяць тому прогнози були значно нижчі, адже останні періоди вегетації картоплі в цьому регіоні були занадто вологими. Ще значна частина врожаю залишається на полях. Скажімо, у  Великій Британії та Нідерландах щонайменше 10-15% посівів картоплі збирають досі, причому в умовах постійних дощів.

Але це не заважає північноєвропейським аграріям отримувати вищу врожайність. NEPG вважає, що завдяки цьому в 2017 році урожай картоплі буде на 17,7% вищим, ніж у минулому. І на 15,6% вище порівняно з середнім 5-річним показником.

До того ж, загальна площа посівів картоплі зросла у всіх країнах-учасницях NEPG в середньому на 5,9%. А в Німеччині - на 8,8%.

Водночас у Франції та Бельгії врожайність дуже сильно коливається, деякі виробники навіть не можуть забезпечити мінімальний контрактний обсяг.

Експерти стверджують, що хоч завищена вологість не дуже вплинула на якість картоплі, однак додала проблем зі збереженням врожаю. На вже закладених у сховища бульбах спостерігаються бактеріальні гнилі, грибкові ураження тощо.

Тому виробники намагаються якомога швидше віддати свою продукцію на переробку, однак за оцінками NEPG, потужностей для цього не вистачає. До того ж переробники не поспішають брати в роботу «вологу» сировину. Тому, незважаючи на вищі врожаї, навряд чи північноєвропейські аграрії отримають цього року високі прибутки з картоплі.