6 листопада 2017, 13:30, Україна

Гризуни і жужелиця – основні порушники фітосанітарного стану посівів на Харківщині

Зокрема, як повідомляється на сайті Головного управління, ці шкодочинні тварини виявлені в посівах озимої пшениці Великобурлуцького, Коломацького, Краснокутського, Лозівського, Чугуївського та інших районів  на площі 318 га (24%)   за чисельності 1-2 колонії на 1 га.

При обстеженні  посівів озимого ріпаку  гризуни виявлені у Лозівському районі на площі 181 га  за чисельності 1-2 колонії на 1 га.

При обстеженні  багаторічних трав гризуни виявлені у Валківському, Сахновщинському і Чугуївському районах на площі 98 га (75% від обстеженої) за чисельності 1,7-3 колонії на 1 га.

При обстеженні  полів з-під соняшнику  гризуни виявлені у Краснокутському районі на площі 68 га  за чисельності 2-3 колонії на 1 га.

При обстеженні  полів з-під кукурудзи  гризуни виявлені у Валківському, Зачепилівському і Краснокутському районах на площі 156 га (100% від обстеженої)  за чисельності 1,3-4 колонії на 1 га.

При обстеженні  неорних земель гризуни виявлені у Зміївському, Золочівському, Первомайському, Сахновщинському, Чугуївському та інших районах на площі 36 га (56% від обстеженої) за чисельності 2,3-5 колоній на 1 га.

В подальшому очікується їх міграція на озимі зернові колосові, озимий ріпак і багаторічні трави та збільшення чисельності на зазначених культурах.

Фахівці Держпродспоживслужби нагадують, що важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій. За наявності 3-5 жилих колоній гризунів на гектарі озимини та багаторічних трав  проводять захисні обробки дозволеними до використання родентицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Також у посівах озимих зернових колосових Зміївського та Лозівського районів відмічено осередкове заселення хлібним туруном (жужелицею)  за чисельності личинок 0,5-2 екз. на м2, пошкодженість рослин становила 2-3%. Віковий склад личинок: ІІ в. – 20%, ІІІ в. – 80 % (Зміївський район).