6 листопада 2017, 12:00, Світ

Болгарія завершує збирання соняшнику, а у Британії гине врожай

Усього намолочено 1839,5 тис. т соняшнику за середньої урожайності 2,28 т/га, що на 1,8% перевищує середній показник за минулий рік, пише УкрАгроКонсалт.

Завдяки збільшенню посівних площ під соняшником на 6,5% та зростанню урожайності виробництво соняшника у Болгарії цьогоріч на 9% перевищує минулорічні показники. Також у країні продовжується сівба озимого ріпаку.

А тим часом британських фермах, як повідомляє theuk.one,  масово гине урожай фруктів та овочів через нестачу сезонних працівників, які б могли вчасно його зібрати. Національна спілка фермерів закликає владу знову запустити схему залучення сезонних працівників. Хоча цього року масштаби псування незібраного урожаю ще не стали катастрофічними, аграрії не хочуть чекати катастрофи та просять владу вжити заходів. Через низький рівень безробіття у країні місцеві працівники не йдуть працювати на ферми, бо їх не надто цікавить сезонна робота. А сезонні робітники з інших країн не завжди можуть отримати допуск до виконання робіт.

Так, один з аграріїв Шотландії був змушений залишити на полях гнити близько 50-1000 т чорниці, через що втратив £500 тис. Інший аграрій з Кентуккі залишив незібраними 100 т малини, втративши на цьому £700 тис.