5 листопада 2017, 09:38, Насіння

Вітчизняні сорти сої забезпечують високу продуктивність вирощування культури

Сьогодні в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, налічується до 200 сортів сої вітчизняної та іноземної селекції. Однак найефективнішими виявились українські сорти, які адаптовані до тутешніх умов клімату, повідомляє agro-business.com.ua.

«Завдяки створенню і впровадженню у виробництво останніми роками нових високопродуктивних і посухостійких сортів сої української селекції вдалося підвищити середню врожайність її вирощування та забезпечити високу економічну ефективність, яка в окремі періоди не поступалася соняшнику», — повідомляє Юрій Кернасюк, старший науковой співробітник Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН.

Він зауважив, що минулого року середня рентабельність вирощування соняшнику в сільськогосподарських підприємствах становила 61,9%, а сої — 52%.

«Збільшення середньої урожайності є одним із головних резервів зниження собівартості виробництва сої та підвищення прибутковості, що суттєво впливає на показники конкурентоспроможності виробництва навіть за умов несприятливої цінової кон’юнктури зовнішнього і внутрішнього аграрних ринків», — додав Юрій Кернасюк.

Цього року найбільші за розміром посівні площі сої серед регіонів у Полтавській (221 тис. га), Хмельницькій (190,4 тис. га), Київській (172,5 тис. га), Кіровоградській (160,3 тис. га) і Сумській областях (152,3 тис. га). Разом у вказаних п’яти регіонах зосереджено в цілому до 45% усіх посівних площ під цією культурою.

Фактично близько 61% усіх посівних площ сої зосереджено в господарствах лісостепової зони, 23% — поліської і 16% — степової.