5 листопада 2017, 11:31, Україна

Гризуни нищать посіви озимих на Прикарпатті

При обстеженні посівів озимих зернових культур в крайових смугах виявлено 1-2 жилі колонії на гектар, в них 2-3 жилих нори. В посівах озимого ріпаку нараховується 1-3 жилі колонії на гектар, в них по 3-5 жилих нір. На багаторічних травах обліковується 3-4 жилих колоній на гектар, а в придорожніх смугах та пасовищах 3-5 колоній на гектар, в них по 6-8 жилих нір. 

Враховуючи здатність мишоподібних гризунів до швидкого розмноження у сприятливих умовах (відносно тепла, без різких температурних коливань та затяжних опадів погода, випадання великої кількості снігу на не промерзлу землю, достатня кількість корму), а також до міграцій, чисельність їх зростатиме. 

Тому, посіви озимини та багаторічних трав необхідно постійно обстежувати і за наявності ЕПШ 3-5 жилих колоній на гектарі знищувати гризунів шляхом внесення дозволених родентицидів на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, ізопропілфенацин, флокумафен.

Заходи захисту слід здійснювати за суворого дотримання вимог санітарної безпеки, охорони праці й навколишнього середовища.