2 листопада 2017, 14:48, Урожай

За останні роки в Україні знизився попит на вирощування ячменю — експерт

За словами Ольги Бабаянц, завідувача відділу фітопатології та ентомології Селекційно-генетичного інституту, загальна картина посівів невтішна, повідомляє ukragroconsult.com.

«Якщо ще п'ять років тому ячмінь вирощували мало не в кожному господарстві, то тепер культуру вирощують в мінімальних пропорціях. Скорочується і внутрішнє споживання — зараз всього 3,9 млн тонн на рік. Купувати український ячмінь Європа готова, проте у нас немає зерна відповідної якості», — розповідає Ольга Бабаянц.

За словами Єлизавети Малишко, експерта «Украгроконсалт» аграрії відмовляють сіяти ячмінь по двом причинам: по-перше, його прибутковість, а по-друге — погодний фактор.

Разом з тим, рентабельність вирощування ярого ячменю складає 10%, при цьому соняшнику — 70%, кукурудзи — 60%, тому у розширенні площ під культурою на сьогодні мало хто зацікавлений, наголошує експерт. А за умов коли ячмінь стає частиною системи «пар-пшениця-горох-ячмінь», його рентабельність падає до 3%. За таких умов господарство може або отримувати мінімальні доходи або взагалі вийти хіба що в нуль.

При інтенсивному виробництві в зоні Лісостепу та Полісся, де зосереджена основна частина площ і де є сенс його сіяти, витрати на гектар ярого ячменю варіюються від 400-600 доларів і тільки одиниці господарств можуть отримувати 5,0-6,0 т/га.

«У ячменю відносно низька врожайність — 3,0-3,5 т/га. Він більш схильний до різних захворювань. Тому сьогодні аграрії поступово відходять від ячменю. Соя і соняшник — це дуже вигідно, хоча і виснажує чорноземи», — розповідає Віктор Грищук, голова СПК «Перемога».

За словами експертів, виходом для аграріїв могло б стати вирощування пивоварних сортів ячменю. Проте, щоб отримати якісний пивоварний ячмінь потрібно чітко слідувати технології і витримати близько 50 різних показників.

«Потрібно вчасно посіяти ячмінь, вчасно зібрати. Є певні вимоги до добрива, не можна переборщити з азотом, потрібно збалансувати норми і чітко їх дотримуватися технології», — підсумовує Олександр Івашина, регіональний директор з постачання Malteurop Ukraine