2 листопада 2017, 11:40, Посівна

Науковці радять не зловживати вирощуванням соняшнику

Хоча така культура, як соняшник більш характерна для південних областей України, масове збільшення посівних площ під олійною на Тернопільщині призводить до значного зниження родючості ґрунтів, повідомляє zz.te.ua.

«Зараз в нас проблеми з сівозмінами. Це через те, що кожен рік змінюється структура посівних площ. Наразі йде масове засівання площ соняшником. Але внаслідок ми бачимо, що знижується родючість ґрунту», — наголошує Андрій Синельник, кандидат сільськогосподарських наук.

Також науковців насторожує неправильне застосування мінеральних добрив, оскільки це теж погіршує ґрунти.

«За кордоном є обмеження, особливо це стосується західної Європи. Діють обмеження на внесення азотних добрив, а також діють чіткі правила щодо сівозмін. Таким чином зберігається якість ґрунтів», — додає науковець.

Науковці радять аграріям дотримуватися сівозмін, а також не зловживати мінеральними добривами.

«Щоб отримати результат від сівозміни, має пройти хоча б одна ротація. Тоді ми зможемо побачити результат на врожайності», — запевняє Андрій Синельник.

За 10 років в Україні може не бути родючих земель
Читати по темі

Нагадаємо, посівні площі під урожай 2018року у Тернопільській області збільшили на 1,8%. Озимими зерновими заплановано посіяти 202,5 тис. га площ. Також у планах аграріїв — розширити посіви цукрових буряків