1 листопада 2017, 17:20, Світ

Трансгенні Bt-культури втрачають стійкість до шкідників

Дослідження проводили професора Брюс Табашнік і Ів Карріер (Коледж сільського господарства Університету штату Арізона). Дослідження проводилось на 15 видах шкідників в десяти країн світу. У 16 випадках, коли була відзначена резистентність, процес її формування у комах займав в середньому трохи більше п'яти років, повідомляє uanews.arizona.edu.

«Як і очікувалося відповідно до еволюційної теорії, гени, що відповідають за резистентність у шкідників до Bt-токсину, були рецесивними», - пояснює професор Карріер.

Сівба і посадка Bt-культур поряд зі звичайними знижує ризик виникнення резистентних популяцій шкідників, оскільки потенційно резистентні особини будуть спаровуватися з звичайними і ген стійкості до Bt-токсину залишиться в рецесивній формі і не зможе проявити себе. З рецесивним успадкуванням спаровування між «стійким» і «сприйнятливим» особинами дає потомство, яке буде вбито Bt-токсином.

За словами вчених, найпереконливішим доказом того, що еволюційні принципи працюють, стала бавовняна совка, яка швидко розвиває стійкість на Bt-бавовнику в Індії, але не в США, де число поколінь шкідника в вегетаційний сезон істотно менше, відзначає Брюс Табашнік.

«Дослідження показує, що резистентність до Bt-культур розвивається швидше, ніж вважалося раніше. Перш за все тому, що стійкість до деяких білків Bt викликає перехресну резистентність на оброблюваних на тому ж місці культурах», — розповідають вчені.

Незважаючи на всі проблеми, Брюс Табашнік позитивно оцінює майбутнє Bt-культур, вказуючи на необхідність подальших досліджень для кращого розуміння виникнення резистентності у шкідників.

У генетично модифіковані Bt-рослини введений ген взятий у ґрунтової бактерії Bacillus thuringiensis (Bt). Потрапляючи в кишечник чутливого комахи, Cry-білок розщеплюється з утворенням активного токсину. Токсин зв'язується з клітинами кишкового епітелію, порушує травний процес у комахи, яка вже не здатна засвоювати живильні речовини, в результаті чого гине.