31 жовтня 2017, 17:14, Посівна

Через посуху Херсонські аграрії змушені скорочувати посівні площі

Весь розрахунок на те, що дощі рано чи пізно підуть, і сходи пшениці та ячменю встигнуть прорости до морозів. Проте нинішньої осені сподівання справдилися лише частково:  у Генічеському, Нижньосірогозькому, Іванівському та Чаплинському районах, хоча у малій кількості, але опади все ж були. Натомість ближче до обласного центру та в межуючих з Херсонщиною районах Миколаївщини ситуація невтішна, запаси вологи практично нульові, повідомляє golos.com.ua.

«На дослідному полігоні сорти озимої пшениці висіяли ще місяць тому. Але вологи у метровому шарі ґрунту на богарі зовсім немає. Насіння лежить без жодного руху — нагору сходи і не потикаються. Дуже тривожить небезпека того, що опади прийдуть напередодні морозів, і «шильця» загинуть, не встигнувши зміцніти», — побоюється Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства НААН України.

Така невтішна ситуація змушує аграріїв зменшувати посівні площі. Для прикладу 2 роки тому, посівні площі скоротили до мінімальних 459 тис. га, минулоріч знову збільшили до 559 тис. га, а наразі знову впали до півмільйона гектарів.

Скептики у перспективи озимої пшениці вірять дедалі менше, і розраховують на ярі — сою, кукурудзу, посухостійкі сорго й нут. Місцеві надіються на зрошення, однак наскільки високим буде той урожай наразі ніхто сказати не може.

Нагадаємо, за даними карти «Посівна Онлайн 2017/18», наразі озимими зерновими у області засіяно 477,3 тис. га площ. Пшеницею засіяно 88,5% площ.