31 жовтня 2017, 15:00, Добрива

Внаслідок штучного дефіциту добрив аграрії втратили 5,2 мільярди гривень

Ця сума співставна із загальними видатками на державну підтримку агросектору, передбаченими в бюджеті на 2017 рік і є наслідком монопольного завищених цін на внутрішньому ринку, передає Всеукраїнська аграрна рада.

Незважаючи на запуск заводів підприємств ГК OstChem, ціни на неї не тільки не впали, але, навпаки, продовжили зростати, хоча до того представники вітчизняного хімпрому стверджували, що весняний стрибок цін на азотні добрива нібито є прямим наслідком вимушеної зупинки заводів Групи.

У своїх зверненнях до Прем’єр-міністра та Президента аграрії детально виклали причини стурбованості ціновою політикою монополіста на ринку азотних добрив з проханням доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі надати детальні обґрунтування рішення про запровадження антидемпінгових мит на імпорт азотних добрив, а від Антимонопольного комітету оприлюднити термін ухвалення остаточного рішення в розслідуванні зловживання OstChem.

Крім того, аграрії звернули увагу, що ціни на селітру продовжували зростати навіть в період зниження в Україні цін на природний газ.

«Подальше безпідставне збереження негативних тенденцій на ринку добрив загрожує за підсумками 2017 року безпрецедентними збитками для вітчизняних селян. За нашими розрахунками, штучний дефіцит на ринку азотних добрив призвів до втрат у розмірі понад 200 млн доларів, або понад 5,2 млрд грн, що співставне із сумою державної дотації передбачених на 2017 рік у розмірі 5,5 млрд грн», — йдеться у зверненні.

Наразі у структурі витрат рослинництва добрива вже складають близько 30%, і їхня частка зростає. Тому надвисокі ціни на добрива призводить до того, що вітчизняні аграрії ризикують втратити конкурентоспроможність в порівнянні з іншими країнами виробниками сільськогосподарської продукції.