31 жовтня 2017, 13:03, Урожай

На Полтавщині погода заважає завершити збирання сої та кукурудзи

Дощі, яких так очікували аграрії влітку, нарешті пішли. Але вже пізньої осені, коли на думці агрономам не дефіцит вологи на полях, а збирання урожаю. Через затяжні дощі агрономи області досі не можуть зібрати сою та кукурудзу, адже техніка просто не може зайти на поле: усього за 4 дні тут випала майже місячна норма опадів.

Найближчі синоптичні прогнози обіцяють, що дощова погода триватиме ще як мінімум тиждень, тоді як у жнива аграріям дорога кожна година. Наразі залишаються незібраними частина площ під соєю та кукурудзою.

«Через погоду можемо втратити і той урожай, який вдалося виростити. Соя вже подекуди обсипається, тож боїмося, що після дощів будемо збирати по 0,8-1 т/га, буде дуже прикро й образливо, адже розраховували як мінімум на 1,7 т/га», — говорить Олег Зубко, агроном СТОВ «Агрокрай».

Інші агрономи також кажуть, що через несприятливі погодні умови не можуть завершити збирання.

«Добре, що хоч відсіятись встигли до дощів, хоч і з невеликим запізненням, але озимину на запланованих площах посіяли. А от зібрати кукурудзу вже не встигли, тепер чекаємо більш сприятливих погодних умов», — розповідає Олег Мельник, агроном СТОВ «Калина».

Нагадаємо, за даними карти «Урожай Онлайн 2017», станом на 30 жовтня, агроформуваннями Полтавської області зібрано 1,6 млн тонн зерна кукурудзи, 639,6 тис. тонн насіння соняшнику та 275,9 тис. тонн бобів сої. При цьому накопано 1,1 млн тонн цукрових буряків при врожайності 37,7 т/га. Наразі збирання урожаю пізніх культур ще не завершено.