31 жовтня 2017, 11:00, Посівна

Відставання у розвитку сходів озимих спостерігається повсюди

Посіви озимих були забезпечені достатнім і оптимальним зволоженням ґрунту і температурним режимом близьким до оптимуму для початкового росту і розвитку, повідомляє expert-agro.com.

Швидке наростання ефективного тепла активізувало вегетацію рослин і сприяло швидкому проростанню зерна, утворення сходів і початку кущіння. Такі умови були надзвичайно важливі, адже в цьому році більше половини посівів засіяно після закінчення кліматично обґрунтованих оптимальних строків сівби озимих культур. Станом на 25 жовтня відставання у фазовому розвитку озимих оцінюється в 1,5-3 тижні щодо середніх термінів.

Пшениця озима, посіяна після непарових попередників, характеризується менш інтенсивним розвитком в порівнянні з рослинами, розміщеними по чорному пару. Так, у пшениці раннього строку сівби (5 вересня) висота рослин становить 14-16 см, а кількість пагонів дорівнює 2-3.

У озимих, посіяних 25 вересня, ці показники становлять, відповідно, 12-14 см і 3 листка, а у посівів 2 жовтня — 10-12 см і 2 листка. Пшениця озима, посіяна 10 жовтня, в даний час знаходиться в фазі повних сходів і має висоту рослин 3-4 см.