30 жовтня 2017, 14:08, Урожай

Україна завершує збирати соняшник — «Урожай Онлайн 2017»

Поточний сезон видався доволі складним для українських аграріїв, навесні посіви потерпали від заморозків, влітку від спеки та посухи. В результаті врожайність культур дещо знизилась, у тому числі і соняшнику. За даними карти «Урожай Онлайн 2017» наразі сільгоспвиробниками зібрано 13,8 млн тонн насіння олійною. При цьому середня врожайність культури по країні складає 1,96 т/га, минулоріч — 2,19 т/га.

Темпи збиральних робіт у декотрих областях доволі високі, тому культуру зібрано практично повністю. Першою збиральні роботи завершили господарства Одеської області. Загалом намолочено 826,7 тис. тонн насіння при середньому показнику урожайності 1,9 т/га.

Слідом за Одещиною, збирання соняшнику завершують аграрії Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, східної та північно-східної частини країни, де культуру зібрано в середньому на 95% площ. Разом з тим, останніми збирання врожаю олійної звершать агроформування західної України, де культуру зібрано в середньому з 80-85% площ.

Щодо показників врожайності, цьогоріч лідерами є господарства Хмельницької та Вінницької областей, де з одного гектара аграрії отримують в середньому по 2,8-3,0 тони насіння.

За кількістю зібраного насіння першість займають господарства Кіровоградської та Дніпропетровської областей, де валовий збір соняшнику перетнув позначку у 1 млн тонн.