30 жовтня 2017, 09:50, Урожай

Експерт розповів про причини втрат врожаю соняшнику на півдні України

Микола Малярчук, головний науковий співробітник відділу зрошуваного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН розповів khersonline.net про причини таких низьких врожаїв олійної у регіоні.

«За моїми прогнозами, середня врожайність соняшнику на Півдні України становитиме у середньому 0,8-1,2 т/га. Чому? Було надто мало вологи. У березні запаси вологи становили 1,5 тис. кубометрів води на гектар, а соняшнику її потрібно не менше двох тисяч. Якби випало 50 мм дощу в період вегетації, тоді проблем не виникло б. А у нас із зими було лишень 1100 кубометрів води на гектар, а з весни — самі бачили...», — розповідає фахівець.

За його словами, щоб соняшник зміг у повній мірі реалізувати свій потенціал сума атмосферних опадів має становити близько 550 мм. Цьогоріч у північних районах області показник становить 380-400 мм, у південних районах області ще менше.

«Ось така не надто оптимістична картина з цьогорічним врожаєм соняшнику. Дехто з дрібних товаровиробників узагалі махнув на врожай рукою і не став збирати, собі ж на збиток», — розповідає доктор сільськогосподарських наук.

Микола Малярчук також додає, що через намагання отримати якомога більший прибуток аграрії продовжують зловживати сівозміною, в результаті чого лише сприяють зниженню якості та родючості грунтів.

«Не можна у посушливих районах насичувати соняшником сівозміни більш ніж на 18-20% угідь. А у нас і до 30 буває! І коли ми людям зауважуємо — чому ставляться до землі по-хижацькому, то вони тільки плечами знизують. Тому я з усією відповідальністю кажу: у нас системи землеробства (і на богарі, і на зрошуваних землях) в різних кліматичних підзонах Херсонщини мають стихійний характер і спрямовані на окупність технологій і заробіток грошей. Багато товаровиробників просто ігнорують закони агрономії. У підсумку ми повернулися до тих сівозмін, які існували 100-150 років тому. А це повернення вже у недалекому майбутньому може дуже дорого коштувати», — додає Микола Малярчук.

Нагадаємо, станом на 27 жовтня, соняшник у області зібрано з 93% площ, при цьому намолочено 436 тис. тонн насіння. Середній показник врожайності культури цьогоріч склав 1,3 т/га, (середня врожайність по країні — 2,2 т/га).