27 жовтня 2017, 11:51, Урожай

Соняшник може поступитися рентабельністю зернобобовим культурам

Насамперед, це пов'язано зі збільшенням витрат на виробництво (пальне, добрива, ЗЗР). У цьому році соняшник може поступитись лідерством по рентабельності вирощування іншим культурам. Про це повідомив Сергій Феофілов, генеральний директор ukragroconsult.com.

За даними консалтингового агентства, найбільш рентабельними культурами в минулому році були соняшник (63%), горох (58%) і кукурудза (45%). В цілому прибутковість рослинництва рік тому становила понад 50%.

Як повідомляє Дмитро Скорняков, гендиректор ТОВ «Харвіст-Холдинг», зараз соняшник, особливо в південних областях, починає поступатися рентабельністю іншим культурам, так як тривале вирощування соняшнику виснажило ґрунт. Аграрії все частіше сіють льон, горох та інші зернобобові, які сприяють підвищенню якості ґрунтів.

«Думаю, що в найближчі роки зернобобові все вище підніматимуться в ТОП-10 найприбутковіших культур», — повідомила Ольга Трофимцева, заступник міністра аграрної політики і продовольства України.

Нагадаємо, цьогоріч соняшником в Україні засіяно 5,9 млн га площ, при цьому середній показник врожайності наразі становить 1,96 т/га (у 2016 році — 2,19 т/га). У свою чергу сою посіяно на 2,0 млн га площах, урожай зернобобової зібрано з 81% площ, при цьому середній показник врожайності становить 1,87 т/га (у 2016 році — 2,17 т/га).