18 жовтня 2017, 10:45, Насіння

У SESVanderHave працюють над створенням озимих цукрових буряків

Про інноваційні експерименти у селекції цукрових буряків Superagronom.com дізнавався на дні поля, який нещодавно на Київщині організували компанії «Сесвандерхаве-Україна» та «ЛНЗ».

Гнучкі технології для виробників цукрових буряків
Читати по темі

На базі нещодавно спорудженого сучасного Інноваційного центру (СВІЦ ) поряд із головним офісом SESVanderHave фахівці компанії моделюють різноманітні природні умови, досліджують генотипи, застосовують методи молекулярної біології. В результаті термін виведення нового гібриду скорочується з 12 до 3-4 років.

Разом з тим, зараз проводяться дослідження щодо виведення озимих цукрових буряків.

«Зараз у СВІЦ проводять навіть такі неординарні роботи, як виведення озимих цукрових буряків. Це між іншим, дуже актуально у зв’язку з повторенням щороку посушливих періодів, які припадають на найважливіші етапи вегетації. А озима культура — це означає можливість використовувати зимову вологу. Хоча такі дослідження — це справа, розрахована на подальшу перспективу», — розповідає Василь Козій, спеціаліст із насіння ТОВ «Сесвандерхаве Україна».

Разом з тим, у СВІЦ працюють над створенням гібридів, стійких до інгібіторів АЛС (ацетолактатсинтази), які є діючою речовиною новітніх гербіцидів. Ця технологія зараз випробовується, досліджується можливість виходу з нею на український ринок.

Щодо підвищення швидкості та відсотка схожості насіння, то тут SESVanderHave використовує технологію з праймування насіння, яка отримала назву Start’Up.

«Відповідно до цієї технології, насіння замочується, висушується, потім активуються початкові стадії проростання, згодом ці процеси гальмують, після чого насіння дражується. Завдяки цьому після висівання воно сходить значно швидше — на 4—5-й день, посіви будуть більш вирівняні й дружні. І, за даними англійської компанії Germains, можна отримати плюс 3—5% до врожаю», — додає Василь Козій.