17 жовтня 2017, 15:05, Україна

Вирощувати карликові груші та яблуні найкраще на півдні України

Про перспективи створення карликових садів на півдні України розповів Августин Міка, професор Інституту садівництва у Скерневіце (Польща), повідомляє agrotimes.net.

На думку фахівця, проблемою може бути вода, оскільки спекотного літа води, що надходитиме до коренів із глибших шарів ґрунту, може не вистачати. Тому під час закладання таких садів слід поміркувати про те, чи можливе зрошення саду у період посухи і чи є кошти на обладнання саду крапельним зрошенням. 

Волинський садівник практикує коридорний метод розміщення яблуневого саду
Читати по темі

Нині садівники у Польщі садять карликові яблуні на підщепі М9 за схемою 1х3,5 м, тобто зі щільністю приблизно 3 тис. дерев/га. Більшість садів з огляду на легкі ґрунти і скупі літні опади зрошується крапельним способом. Такі сади дають перший товарний врожай на третій рік, а через п’ять років після садіння досягають планової врожайності на рівні 50 т/га. Частими є врожаї 70 т/га.

Не можна легковажити морозостійкістю підщепи, оскільки після садіння дерев підщепа має розташовуватися на кілька сантиметрів вище рівня ґрунту. 

Разом з тим, якщо деревце посадити надто глибоко і підщепа опиниться повністю у землі, то її карликові властивості перестануть впливати на дерево. 

«З міркувань високої вартості створення інтенсивного карликового саду можна застосувати менш щільне садіння, ніж нині є у Польщі. Вирощування карликових яблуні і груші ми починали від схеми 4х1,5 м. За такого розташування на гектар потрібно 1666 дерев», — додає Августин Міка

За його словами, врожаю доведеться чекати трохи довше, але інвестиція є значно дешевшою.