17 жовтня 2017, 14:00, Світ

​Канадські аграрії розробили систему, яка дозволяє уникнути втрат насіння ріпаку під час збирання урожаю

ScherGain — це прямокутний екран, який прикріплюють до задньої частини комбайна на магнітах. Коли комбайн працює, магніти відключають, а екран падає, накриваючи те насіння, що залишилися в полі, повідомляє agroxxi.ru

Потім зерно очищають від полови, вимірюючи за допомогою спеціальної діаграми та визначають, скільки всього втрачено. Розробники кажуть, продавати винахід почали після того, як у червні цього року отримали патент.

«Те, що ми думали продавати весь сезон, ми продали за один день. У нас були клієнти з Австралії, Бразилії, Франції, Парагваю», — розповідає Тревор.

Канадська рада по канолі встановила, що з 81 га поля втрати насіння ріпаку склали близько 20 тис. доларів.

Тревор сказав, що вони з батьком були дуже здивовані й навіть шоковані тим, скільки зерна втрачається при збиранні урожаю. Часто проблема полягає в тому, що фермери використовують під час збирання ріпаку комбайни з більш високою потужністю, але на цій культурі зайві кінські сили не потрібні.

Зараз вартість ScherGains становить 1,8 тис. доларів, а винахідники збираються виводити продукт на міжнародний рівень. Наразі усі ScherGains продані, проте Шермани приймають замовлення уже на наступний рік.