14 жовтня 2017, 13:00, Технології

Серед сидеральних культур фацелія славиться своїми азотофіксуючими властивостями

Фахівці компанії «Кернел» уже давно шукають оптимальні шляхи покращення якості та родючості ґрунтів. Одним з експериментів у цій сфері стало застосування сидератів, наразі у компанії тестують сидеральні суміші та технології вирощування, які максимально вирішуватимуть поставлене завдання — покращення якості ґрунтів та збереження вологи, а до того ж будуть найбільш економічно доцільними.

Під час обстеження посівів сидератів ми дізнавались у Аркадія Лунгула, керівника науково-дослідного відділу «Кернел» які з перелічених сидеральних культур продемонстрували найкращі результати. Фахівець відзначив фацелію, яка, за його словами, є однією з найкращих азотофіксуючих рослин.

«Саме ця рослина, за нашими дослідженнями, найкраще виконує функцію фіксації азоту у ґрунті, навіть краще за сою, горох та інші бобові. Результат її «роботи» з насичення ґрунту азотфіксуючими мікроорганізмами. Суміші сидератів з фацелією розвинені краще, рослини міцніші та мають більшу вегетативну масу», — розповідає Аркадій Лунгул.

АгроПолігон Кернел. Сидерати: експеримент триває
Читати по темі

За словами експерта, якщо порівняти ріпак ярий у монокультурі, у суміші з гречкою та соєю, а також у суміші з фацелією та гречкою і лише з фацелією, останні два варіанти виглядають набагато краще. У сумішах із фацелією ріпак ярий має міцніші та розгалуженіші корені, самі рослини вищі.

Загалом нам вдалось відвідати три різних поля, на яких застосовують різні суміші сидератів. Детальніше про особливості кожного з них дізнавайтесь з нашого блогу.