12 жовтня 2017, 09:40, Україна

Кернел побудує найсучасніший в Україні завод із переробки олійних культур

Місцем реалізації масштабного інвестиційного проекту обрано Старокостянтинівський район Хмельницької області на базі діючого елеватора «Кернел».

Планова річна потужність підприємства складатиме 1 млн тонн насіння соняшнику. Для реалізації проекту буде інвестовано $130 млн із коштів, які Кернел нещодавно залучив при розміщені єврооблігацій. Введення виробничих потужностей в експлуатацію заплановано на середину 2020 року.

Наразі Хмельницький регіон є здебільшого сільськогосподарським, має значний потенціал росту площ під вирощування олійних культур і збільшення врожаїв.

Новий завод стане найсучаснішим в Україні у своєму сегменті. Високотехнологічне обладнання та європейські стандарти управління якістю, охорони праці й екології забезпечать відповідність виробництва найвищим світовим стандартам. Підприємство збільшить обсяги податкових надходжень до місцевого бюджету, дасть нові робочі місця, а також змогу місцевим компаніям брати участь у тендерах на роботи та послуги.

«Разом із районною адміністрацією ми готові надавати всебічну підтримку на всіх етапах реалізації проекту будівництва заводу з переробки олійних культур Кернел. Компанія добре зарекомендувала себе в області як досвідчений інвестор, професійний виробник сільгосппродукції, надійний роботодавець та відповідальний орендар сільськогосподарських земель», — наголосив Олександр Корнійчук, Голова Хмельницької ОДА.

Хмельниччина вже понад 6 років є місцем дислокації виробничих потужностей Кернел. З 2011 року на агропідприємствах та елеваторах компанії в Хмельницькому регіоні працюють 1700 співробітників, свої земельні ділянки холдингу довірили 50 000 пайовиків, щорічно 200 студентів місцевих вишів проходять стажування на полях, що обробляє «Кернел». Протягом цього часу в області компанією було сплачено понад 350 мілн грн податків, 35 млн грн спрямовано на реалізацію соціальних проектів з підтримки місцевих громад та розвитку інфраструктури сільських територій.

«Насіння соняшника залишається найрентабельнішою культурою в сівозмінні українських сільгоспвиробників. Наразі середня врожайність соняшника в Хмельницькому регіоні складає 3,5-4 тонни на гектар, тоді як в середньому в Україні — 1,5-2 тонни на гектар. Проте більшість переробних підприємств розташована у південно-центральній частині країни. Будівництво заводу – це безперечна перевага для Хмельниччини. Значні перспективи і збільшення прибутковості виробники насіння соняшника отримають за рахунок скорочення логістичних витрат. Ми завжди будуємо відкриті і чесні відносини з партнерами. Нам довіряють свою продукцію понад 3 тисячі виробників сільгосппродукції по всій Україні», — повідомляє Юрій Пугач, Директор з управління виробничими активами «Кернел».

Нагадаємо, «Кернел» — найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Свою продукцію «Кернел» експортує більш ніж у 60 країн світу.