11 жовтня 2017, 16:37, Посівна

Сходи озимої пшениці на Херсонщині в задовільному стані, проте поруч на Запоріжжі ситуація критична

Лисенко Юрій, агроном ТОВ «Торговий дім Долинське» (Херсонська область) розповів, сходами озимої пшениці задоволені. Не зважаючи на складні погодні умови, які спостерігались у області на початку осені, продуктивної вологи у ґрунті достатньо, сходи стовідсоткові.

«З опадами нам цьогоріч пощастило, 26 вересня у регіоні спостерігалися локальні дощі, які якраз потрапили на поля наших озимих зернових. Загалом посівну пшениці завершили 5 жовтня, під культуру цьогоріч віддали 400 га площ, також на 70 га посіяли озимий ячмінь. На обстежених нами ділянках де пшеницю сіяли раніше, сходи стовідсоткові. Надіємось погода і надалі сприятиме розвитку культур», — ділиться Юрій Лисенко.

Дмитро Онищенко, головний агроном ТОВ «Хлібодар», що на Херсонщині розповідає, посівну завершили, вологи вистачило.

«Сходи стовідсоткові, озимою пшеницею засіяли 2 тис. га площ, частина сходів уже розпустилися,  частина у стадії 2-3 листка. Посівну завершили 25 вересня. Щодо вологи, загалом звичайно трохи бракуй, проте для сходів вистачило. Види хороші!», — розповідає Дмитро Вікторович.

Разом з тим у Запорізькій області погодні умови навпаки серйозно перешкоджають сходам озимих зернових. Сергій Мирошниченко, головний агроном «Запоріжжя- Агро» розповідає, ситуація плачевна, через брак вологи посівні прощі довелось скоротити, а те що уже посіяли страждає від катастрофічної посухи.

«Ситуація з сходами озимої пшениці у господарстві критична. У нас з липня місяця не було ні одного дощу. Посівну озимої пшениці наразі завершили, при плані у 5,5 тис. га культурою засіяли лише 3,5 тис. га. У метровому шарі ґрунту нуль відсотків продуктивної вологи. Прогнози робити рано, проте якщо за таких умов надалі не буде дощів, а температура повітря знизиться, ризикуємо втратити те що посіяли», — розповідає Сергій Мирошниченко.

Нагадаємо, загалом по країні озимою пшеницею засіяно 4,9 млн га площ (80% до прогнозу). Детальніше за ходом посівної озимих зернових дізнавайтесь з проекту «Посівна Онлайн 2017/2018».