10 жовтня 2017, 09:00, Україна

Аналіз ґрунту дозволяє заощадити на ресурсах і при цьому збільшити врожайність культур

За сприяння Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку», на Дні відкритих дверей лабораторії Prime Lab Tech, Девід Данн, керівник агрохімічної лабораторії з дослідження ґрунтів в штаті Міссурі (США) розповів про закордонний досвід співпраці американських аграріїв з місцевими агрохімічними лабораторіями, повідомляє a7d.com.ua.

«На родючість ґрунтів припадає близько 60% загального врожаю. Тож не дивно, що значну частку отриманих доходів американські фермери спрямовують на закупівлю міндобрив та на дослідження, пов’язані з родючістю ґрунтів. Зазвичай ці витрати становлять майже 20% від вартості отриманого врожаю», — розповів експерт.

Девід Данн наголосив на значенні покращення саме фізико-хімічних характеристик ґрунту. Адже раціональне використання ґрунтів дозволяє у значній мірі економити  на добривах, правильно підібрати культури для вирощування і застосувати найкращі агротехнології, та бути певним, що земля не виснажується.

Карта ґрунтів України
Читати по темі

Питання деградації ґрунтів в Україні надзвичайно актуальне. Значною мірою деградація зумовлена високою інтенсивністю вирощування сільськогосподарських культур, грубим порушенням агротехнічних технологій. Як наслідок, з ґрунтів виноситься багато елементів, що робить їх неродючими. Закордонний досвід показує, що при раціональному використанні ґрунту можливо досягти значного збільшення врожайності культур, тим самим економити на добривах та засобах захисту рослин.