6 жовтня 2017, 15:30, Україна

Гризуни масово атакують поля на Київщині

За інформацією експертів Держпродспоживслужби станом на 6 жовтня на 3-17% обстежених площ на гектарі озимих ріпаку та 5-13% площ пшениці нараховується від поодиноких нір до 1-2 жилих колоній гризунів.

У багаторічних травах, неорних землях, полях після кукурудзи, соняшнику, овочевих культур обліковують 1-4 колоній гризунів. У господарствах Волинської та Донецької областей нараховується до 6 колоній, разом з тим на Київщині чисельність гризунів максимальна і складає 10 колоній на один гектар неорних земель.

Наразі, повсюди в господарствах приступили до захисних заходів проти мишоподібних гризунів. У степових областях на незораних після збирання врожаю полях зростає кількість курганчикової миші, яка зеленої маси майже не споживає, а харчується насінними кормами із культурних та диких злаків. На Миколаївщині та Одещині на 1 гектар нараховується 1-2 курганчики.

Надалі загроза пошкодження озимих культур та багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. Збереження сходів озимих зернових та ріпаку забезпечує своєчасне виявлення та знешкодження гризунів. У разі виявлення 3-5 жилих колоній на гектарі використовують отруєні принади та інші дозволені до використання родентициди.