5 жовтня 2017, 14:30, Урожай

Вирощувати гірчицю не складно і водночас досить рентабельно — досвід аграрія

У своєму господарстві Микола Самолюк раніше вирощував більш традиційні культури: картоплю, цукровий буряк. Однак із роками лише переконувався у тому, що рентабельніше вирощувати саме гірчицю, повідомляє expres.ua.

«Невідомо, яким буде врожай, якою буде ціна на ту ж картоплю, чи буде попит. А наробитися потрібно чимало. Зрештою, як і витратитися на засоби захисту від колорадських жуків, фітофторозу... Тож я вирішив спробувати вирощувати гірчицю. Ця культура невибаглива у догляді, родить рясно, попит на зерно стабільний. Частину паїв ми з дружиною відвели під цю культуру», — розповідає Микола Самолюк

За словами господаря, на один гектар поля потрібно 13-14 кг насіння. Бажано, аби попередниками гірчиці були зернові культури.

«Зрештою, з власного досвіду можу порадити й після гірчиці висівати саме їх. Річ у тім, що коріння гірчиці дуже добре впливає на збагачення ґрунту поживними речовинами. А от добрива — необов'язково, адже гірчиця — культура невибаглива, рясно родить щороку», — додає власник господарства.

Якщо торік за тонну жовтої гірчиці платили чотири або ж чотири з половиною тисячі гривень, а за тонну білої — до дев'яти тисяч.

«Кажуть, що ціна на гірчицю й надалі зростатиме, тому продавати наразі не поспішаю. Минулоріч, зібравши три тонни жовтої гірчиці, продав її за 14 тисяч гривень. П'ять тонн білої — за 45 тисяч. Звісно, були видатки на солярку, насіння, однак чистий прибуток також високий!», — наголошує Микола Самолюк.