5 жовтня 2017, 12:00, Урожай

Урожайність рису на півдні подекуди вдвічі нижча норми, аграрії зіткнулись з серйозними втратами врожаю

За словами Станіслава Чуклова, директора рисівницького господарства у Голопристанському районі, різки стрибки температур призвели до того, що частина посівів не змогли дозріти, якість та урожайність культури також не найкращі. Повсюди в області господарства скаржаться на низьку врожайність культури, повідомляє golos.com.ua.

«Сезон виявився справжнім випробуванням на міцність. Перший місяць літа був надто прохолодним. Через це вегетація рослин сповільнилася, а в липні-серпні вони не розвивалися через спеку, що перевищувала 40 градусів. У вересні ж температура впала так стрімко, що не всі посіви дозріють — частина зерен так і залишилася молочно-білою. Тож у нас біля сіл Бехтери, Збур'ївка, Залізний Порт врожай заледве сягає 4 т/га, тоді як на окремих ділянках, розташованих більш вдало, беремо й по 8 т/га», — розповідає Станіслав Чуклов.

Проте варто зазначити, що від продажу вирощеного зиск буде більший, оскільки через недобір закупівельні ціни на рис в Україні не впали, як зазвичай буває під час збирання врожаю, а навіть дещо піднялися, що дозволить аграріям повністю окупити витрати й підготуватись до нової посівної.