3 жовтня 2017, 14:25, Посівна

Погодні умови на більшій частині території країни перешкоджають розвитку сходів озимих

Запаси продуктивної вологи в 20 см шарі ґрунту під озимими культурами та на площах, призначених під їх посів, в західних, Житомирській, на окремих площах Вінницькій, Чернігівській, Сумській областей були достатніми і оптимальними (21-30 мм), повідомляє ukragroconsult.com.

Проте у інших областях вони були недостатніми (11-20 мм), подекуди незадовільними (1-10 мм). На більшості площ південних, окремих площах центральних і східних областей орний шар ґрунту був повністю сухий.

У західних та прилеглих до них північних і центральних областях, де зволоження ґрунту залишалося на рівні оптимальних і достатніх значень, сходи знаходять у задовільному стані. На решті території країни тривала ґрунтова посуха.

Через відсутність ефективних опадів протягом останньої декади вересня і посушливого періоду перед цим, умови для накопичення вологи і відповідно сівби та початкового розвитку озимих культур залишалися незадовільними.

Озимі зернові ранніх строків сівби, які посіяні до 20 вересня, знаходяться у фазі сходів. Жито, пшениця, тритикале та ячмінь посіяні до 10 вересня, мають висоту 8-12 см та мають по 2-3 листки.