3 жовтня 2017, 12:00, Насіння

У вирощуванні органічної сої ключову роль відіграє якісний насіннєвий матеріал

На думку Сергія Середи, шеф-агронома «Арніки» для вирощування органічної потрібно вибирати сорти, стійкі до хвороб, оскільки за відсутності фунгіцидного захисту надія лише на власний «імунітет» рослини.

«Сорти сої обираємо у першу чергу за такими параметрами, як стійкість до стресових факторів та показники урожайності. Стійкість до хвороб особливо важлива, адже боротися з хворобами фунгіцидами ми не можемо. Сорт Хорол проявив себе дуже добре. Він стійкий до ураження шкідниками та хворобами, ранньостиглий, а тому рано звільняє поле, що робить його гарним попередником для озимої пшениці. І до того ж високоврожайний», — розповідає Сергій Миколайович.

Перед висівом у господарстві обов’язково проводять інокуляцію насіння, для цього застосовують преміум інокулянт Легум Фікс.

На думку Володимира Іванюка, радника генерального директора з органічного землеробства, не менш важливою умовою вирощування органічної сої, є дотримання сівозміни, адже правильне чергування сівби дозволить звести до мінімуму ризик появи інфекцій та хвороб.

«У органічному виробництві, якщо працювати за всіма правилами, сою потрібно повертати на поле раз на 4 роки, щоб не накопичувались інфекції у ґрунті та в майбутньому не було проблем з хворобами культури. Тому й інокуляцію проводимо обов’язково при сівбі. Ми поки що не завжди можемо дотриматись цього правила, інколи доводиться повертати сою на поле вже на третій рік, проте всіляко намагаємось оптимізувати сівозміну таким чином, щоб виконати вказану умову», — розповідає Володимир Іванюк.

АгроПолігон Арніка: Вирощування органічної сої
Читати по темі

Щодо сортів сої, у господарстві надають перевагу селекції Інституту органічного землеробства, разом з тим, нові сорти попередньо випробовують та вивчають на власних дослідних ділянках.

За прогнозами Сергія Середи та Володимира Іванюка, цьогоріч,  у зв’язку з далеко непростими погодними умовами, урожайність сої прогнозують на рівні не менше ніж 2,5 т/га. Чи справдяться прогнози експертів слідкуйте разом з SuperAgronom.com у наступних матеріалах АгроПолігону Арніка.