2 жовтня 2017, 15:00, ЗЗР

Чим загрожує спрощення процедури ввезення небезпечних пестицидів та агрохімікатів

Первинне обговорення законопроекту відбулося на засіданні парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Депутати розглядали законопроект №6606 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, повідомляє AgroPolit.com.

У ході представлення законопроекту думки присутніх щодо необхідності його прийняття розділилися.

Одні вважали за потрібне прийняти його, інші — пропонували доопрацювати і лише потім приймати. Причиною цього стала відсутність у законопроекті вимоги щодо надання документального підтвердження державної реєстрації хімікатів та пестицидів у країні, де вони виробляються.

Проте у аграрних депутатів є різні зауваження до такої «заявки». В першу чергу прийняття законопроекту загрожує статусу «органічна Україна». По-друге, законопроект лежить в площині політичного  трикутнику корупція —контрабанда — контрафакт.

Третя проблема, яка випливає з аналізу документа, — національна безпека держави, адже передбачити, як вплине той чи інший іноземний хімікат на довкілля та екологію — дуже складно. Четверта проблема — дефіцит хімікатів і пестицидів вітчизняного виробництва на аграрному ринку.

Не вистачає в українському законодавстві й запобіжників, які б могли стабілізувати ситуацію на ринку хімічних добрив.{playBuzz:data-embed-by="fd142086-4e92-415d-903c-d8d7878b11f6" data-item="e286eb76-36fb-4155-bd1b-9d080a7d8793" data-recommend="false" data-game-info="false" data-comments="false" data-shares="false" data-version="2" }