2 жовтня 2017, 09:30, Україна

На сходах озимини масово поширюються хвороби та шкідники

У Поліссі та Лісостепу, подекуди Степу 1-4% сходів озимих колосових культур в допороговій чисельності заселяють та пошкоджують злакові мухи (шведські, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки та хлібні блішки.

На падалиці зернових в Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Полтавській областях та на сходах озимини у Запорізькій, Луганській, Харківській областях розвиваються імаго та личинки хлібної жужелиці (0,5-1, макс. 3 екз. на кв. м), гусениці озимої совки (0,2-2 екз. на кв. м), які пошкодили 1-3% рослин.

Низька вологість ґрунту у Миколаївській та Херсонській областях негативно впливає на розвиток хлібної жужелиці та інших грунтоживучих шкідників.

Для попередження пошкодження озимих зернових вищезгаданими фітофагами фахівці рекомендують проводити передпосівну обробку насіння дозволеними інсектицидними протруйниками. За теплої погоди на озимій пшениці за перевищення личинками туруна ЕПШ 1-2, на початку кущіння, гусеницями озимої совки 2-3 екз. на кв. м, імаго злакових мух 30-40 екз. на 100 помахів сачка проводять крайові або суцільні обробки посівів дозволеними до використання інсектицидами.

На падалиці пшениці 1-15% рослин уражено борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею, які будуть джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2018 року.

Знищення падалиці зернових, посів озимини тільки протруєним насінням із застосуванням препаратів інсекто-фунгіцидної дії захистять сходи озимини на ранніх стадіях розвитку як проти вищеперелічених шкідників, так і проти хвороб.