1 жовтня 2017, 09:00, Урожай

Через брак бджіл з кожного гектара соняшнику аграрії втрачають по 2,5 ц врожаю

Мирон Пундор, експерт ринку меду провів дослідження та встановив, що через брак бджіл українські аграрії щорічно втрачають дорогоцінний урожай соняшнику, повідомляє Kurkul.com

«На сьогодні Україні потрібно щонайменше 6 млн бджолосімей для запилення соняшнику, тоді як фактично їх менше 3 млн. До того ж половина з них розміщена стаціонарно. Недозапилення обходиться аграріям в недоотриманні 10-40% товарного соняшнику. Щорічно аграрїї недоотримують близько 2,5 ц з кожного га соняшнику», — розповідає Мирон Пундор.

За словами експерта, коли на полі достатньо комах — зменшується кількість пустоцвіту, збільшується виповненість зерна та відсоток олійності, скорочується термін цвітіння (відповідно прискорюється дозрівання зерна).

Одна здорова бджолина сім’я налічує 30-60 тис. робочих бджіл. Для ефективного запилення посівів соняшника фахівці із запилення рекомендують 1-2 бджолосімї на 1 га. Потреба залежить від густоти посівів, відстані від вуликів до квітучих масивів, сили бджолосімей та фази іх розвитку. 

«Комах потрібно розміщувати так, щоб найбільш віддалена частина посівів знаходилась на відстані не більше 2 км. Зі збільшенням відстані польоту ефективність запилення зменшується. Велику роль відіграє своєчасність підвезення бджіл до посівів», — повідомляє експерт.

Звісно існує проблема розміщення вуликів на посівах, проте за правильної та ефективної організації процесу результат вартує затрат. У цьому випадку виграють як аграрії так і бджолярі.

«А загалом потрібен час, щоб аграрії переконались в тому, який ефект від запилення і усвідомили рівень дефіциту комах під час цвітіння!», — додає Мирон Пундор.