29 вересня 2017, 13:00, ЗЗР

На Херсонщині виникла проблема з утилізацією складу небезпечних пестицидів

Юрій Попутько, директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА разом з Олегом Недавою, народним депутатом України та Тетяною Тимочко, головою Всеукраїнської екологічної ліги оглянули склад з непридатними до використання засоби захисту рослин та встановили, що бетонні контейнери, в яких зберігається ЗЗР негерметичні і вся хімічна речовина потрапляє в навколишнє середовище, повідомляє Херсонська ОДА.

Цьогоріч на утилізацію пестицидів у області було виділено майже 10 млн грн, проте наразі постала проблема з пошуком компанії, яка б здійснила утилізацію хімічних небезпечних речовин.

За словами Тетяни Тимочко, на сьогодні в Україні не існує такої компанії, тому вивіз пестицидів можливо здійснити тільки за кордон.

«Видання ліцензій на утилізацію хімічних речовин здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України, у 2010-2012 роках така програма успішно діяла, але сьогодні вона вже не працює. Ці викиди не можна залишати просто так, адже їх властивості нищівні як для водних горизонтів, флори і фауни, так і для людей», — наголосила вона.

Олег Недава підкреслив, що саме Міністерство гальмує вирішення проблеми, адже відсутність вітчизняного утилізатора не надає транскордон пестицидів до інших країн, які реально можуть врятувати екологічну ситуацію багатьох областей України і Херсонської в тому числі.

«Облдержадміністрації разом із народними депутатами будуть лобіювати питання утилізації пестицидів на рівні Кабінету Міністрів України і Прем'єр-Міністра України Володимира Гройсмана, аби вони повпливали на Міністерство й вжили відповідних заходів. Від вирішення цього питання залежить здоров'я мешканців Херсонщини і майбутнього покоління», — додав Юрій Попутько.