26 вересня 2017, 18:30, Урожай

Агрономи Черкаської області скаржаться на низьку урожайність соняшнику та сої

Фермер із Катеринопільщини Олександр Лисенко наголошує, весняні заморозки та посуха влітку вплинули на ріст рослин та формування урожаю на полях Черкащини, повідомляє siogodennya.org.ua.

«Звичайно, поточний рік не такий щедрий на соняшники та сою, як минулий. Урожайність цих культур у 2017 році знизилась», – повідомляє агроном.

Нестача ґрунтової вологи, за його словами, негативно вплинула на продуктивність рослин, що зумовило зниженню врожаю.

«Якби сприятливі погодні умови були хоч улітку, то урожайність підвищилась. Зерна набрали б потрібної ваги. Але через холодний травень рослини не змогли добре сформуватися», — додає Олександр Лисенко

У цьому році урожай соняшника порівняно із минулим роком, гірший. Урожайність цієї культури склала — 2,5 т/га. У минулому році — 3-3,5 т/га. Урожайність сої минулого року була 3 т/га, а цього року — 1,8–2,5 т/га.

За словами агронома із Катеринопільщини, гарного врожаю варто чекати від кукурудзи, бо погодні умови цього року були сприятливі для цієї культури.

«Дуже шкода, що ціна на зерно низька. Потрібно посіяти та виростити. Це все займає дуже багато часу та здоров’я. Цьогорічна ціна соняшнику 7,8 тис. грн за тону, а на сою 320 доларів. Ніхто не враховує, скільки агрономи витрачають коштів на палива, посівний матеріал, міндобрива», — скаржиться пан Олександр.