26 вересня 2017, 11:00, Технології

Фахівці Monsanto не рекомендують збільшувати норму висіву кукурудзи

Як помітно з останніх років, «кукурудзяний пояс» поступово зміщується все далі на північ країни, ближче до Сумської області. Опадів із кожним роком стає все менше, тому питання густоти стояння рослин стає все більш актуальним.

Наразі агрономи багатьох господарств не погоджуються переходити на менші норми висіву, адже вважають, що більше — то краще. Наприклад, для Полтавської області Роман Кордубан рекомендує сіяти не більше від 70 тис. насінин/га кукурудзи, проте деякі господарства досі висівають по 85—90 тис./га.

«В одному господарстві працює дуже хороший агроном, але ми не змогли його переконати, що кукурудзу з ФАО 360 (гібрид ДКС 4590) у його зоні краще сіяти з густотою 70 тис./га. І ось на одному з полів у середині поля пошкодив посіви дротяник. На половині того поля густота до збирання була 60 тис./га, хоч сіяли близько 90 тисяч. А половина поля мала густоту до збирання 75—80 тис./га. І ось там, де густота була більша, урожайність становила 7—8 т/га, а там, де «попрацював» дротяник, отримали 12 т/га. Ми тоді директорові господарства наочно показали, що немає сенсу переплачувати за зайве насіння і просто закопувати гроші у землю», — ділиться історією Роман Кордубан.

Саме з метою дослідити та продемонструвати, як норма висіву може вплинути на урожайність, на базі господарства «Білагро» у Полтавській області на 50 ділянках було закладено 20 різних гібридів кукурудзи з різною густотою стояння рослин.

Коли кукурудза у тебе в крові. Роман Кордубан про гібриди DEKALB
Читати по темі

Роман Кордубан підкреслює, окрім правильного вибору насіння, велике значення має й оптимальна норма висіву, котру варто розраховувати як залежно від конкретного гібриду, так і від зони вирощування кукурудзи.

Можна придбати найкращий гібрид — і все одно недоотримати урожай через надто загущені посіви.