22 вересня 2017, 16:30, Урожай

Фомопсис можна подолати, якщо знати певні технологічні нюанси — думка

На думку Анатолія Григорчука, співзасновника ФГ «Елема», у захисті посівів соняшнику від хвороб є певні нюанси, так би мовити технологічні хитрощі, які дають змогу значно зменшити ризик їхньої появи. 

За словами фахівця, найбільш шкодочинним у Кіровоградській області для соняшнику цьогоріч був фомопсис, до цієї хвороби культура не має стійкості на генетичному рівні, а хімічні засоби захисту не дають бажаного результату.

«На сьогодні можна говорити про толерантність соняшнику до цієї хвороби. Вона може бути високою (у групі пізніх гібридів). Знаю із власних спостережень, якщо соняшник повертали на поле через 8 років, фомопсису на ньому було завжди менше, ніж через 4 роки. Якщо ж соняшник повертається на поле вже через 1-2 роки, фомопсис на такому полі вражає 100% рослин», — розповідає пан Анатолій.

Анатолій Григорчук: Розумний підхід до рослинництва дозволить не боятися неврожаїв
Читати по темі

Умови для масового поширення хвороби в більшості років найсприятливіші у першій декаді липня. В такому випадку фахівець радить сіяти соняшник у пізніші строки.

Для ефективної боротьби з поширенням хвороби Анатолій Григорчук рекомендує дотримуватись наступних порад:

  • обирати пізніші строки сівби;
  • дотримуватись сівозмін: якомога пізніше повертати на поле соняшник, без надмірного перенасичення сівозміни цією культурою;
  • сіяти за розою вітрів, оскільки напрямок рядків також має значення;
  • вибирати високотолерантні гібриди соняшника;
  • проводити превентивні обробки фунгіцидами;
  • обов’язково проводити десикацію посівів.

А для профілактичного обробітку посівів фахівець радить вирокристовувати Танос (цимоксаніл+фамоксадон) та Піктор (боскалід+димоксістробін). Хорошою на думку Анатолія Григорчука є комбінація карбендазиму і манкоцебу. Для десикації найкраще застосовувати дикват.