21 вересня 2017, 14:00, Урожай

Сумська та Полтавська області почали збирати соняшник

Збирання соняшника розпочалося кілька днів тому, а отже, перші дані про урожайність у господарствах вже є.

Людмила Пилипенко, агроном одного з відділків «Агрокрай» у Полтавській області розповідає, середні показники урожайності культури коливаються в межах 3,0-3,3 т/га.

«На різних ділянках урожайність відрізняється. У середньому збираємо 2,8 т/га, але це саме середні цифри. Десь беремо по 3-3,3 т/га, а десь і по 2-2,5 т/га. Наприклад, урожайність 2-2,5 т/га у нашому господарстві на тих полях, що розташовані на пісках. Є у нас 400 га «піщаних» полів, на яких навіть такий урожай вважається чудовим показником. Компенсуємо нерюдість полів щорічним внесенням гною ВРХ із власної ферми, приблизно по 100 т/га вносимо», — повідомляє агроном. 

Приблизно з таким же результатом збирають соняшник і на Сумщині. Агрономи розповідають, що планували до збирання провести десикацію, проте вона знадобилася лише на окремих полях, у більшості випадків соняшник через спеку та посуху всох самостійно.

Нагадаємо, за даними «Урожай Онлайн 2017», станом на 20 вересня соняшник на Полтавщині обмолочено 36,0% площ під культурою. При цьому середній показник врожайності становить 2,3 т/га. Разом з тим у Сумській області олійну зібрано з 14,4% площ, при середньому показнику урожайності 2,5 т/га.

Датальніше про хід жнив пізніх культур дізнавайтесь з проекту «Урожай Онлайн 2017».