21 вересня 2017, 12:00, Посівна

Недостача продуктивної вологи у ґрунті перешкоджає проведенню посівної озимих культур

За даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, в південних областях внаслідок тривалого періоду спекотної і сухої погоди протягом тижня відзначено збільшення ґрунтової і повітряної посухи. Спостерігається майже повне висихання метрового шару ґрунту, що негативно впливає на дозрівання врожаю пізніх культур, обробіток ґрунту та сівбу озимих, повідомляє ukragroconsult.com

Кукурудза знаходиться в повній і воскової стиглості, місцями на пізніх посівах у фазі молочної стиглості. Станом на 15 вересня 50-55% рослин ранньостиглих гібридів досягли фізіологічної стиглості. Середньоранні гібриди з більш довгим періодом вегетації знаходяться в фазі воскової стиглості зерна.

На усій території східних областей країни пройшли зливові дощі. Запаси продуктивної вологи в орному (0-10 см) шарі ґрунту на 80% запланованих під посів озимих зернових культур площ становили 7-19 мм, а в західних і північних областях запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) були недостатніми на більшості площ, призначених під сівбу озимих культур (менше 20 мм).

Про щоденні зміни у ході посівної озимих культур урожаю 2018 року дізнавайтесь з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2017/18».