21 вересня 2017, 10:00, Світ

Китайські вчені навчились перетворювати пісок пустелі у родючий ґрунт

У Внутрішній Монголії знаходяться п'ять пустель, при цьому значна частина території регіону повністю опустелена. Разом з тим, найбільша площа лісів Китаю знаходиться саме тут і становить 248,7 тис. кв км. Щоб зупинити подальше погіршення ситуації, вчені розробили спеціальну пасту, що складається з речовини, яка знаходиться в стінках рослин і при змішуванні з піском утримує воду, поживні речовини та повітря, повідомляє pikabu.ru.

Протягом шести місяців понад 200 га піску перетворилися у плантації, на яких тепер вирощують кукурудзу, томати, сорго та соняшник. Разом з цим науковці запускають проект відновлення лісу, який передбачає трирічне заліснення 50% опустелених земель.

В рамках проекту вченими було висаджено понад 70 видів різноманітних сільськогосподарських культур.

У дослідників є плани по розширенню проекту. Вони мають намір окультурити ще 200 га пустелі. Китайські вчені переконані, найближчими роками таким чином вдасться відновити до 13 тис. га горючих ґрунтів.

Проблема втрати родючих ґрунтів є надзвичайно актуальною для Китаю, лише за останній рік площа опустелених земель зросла на більше ніж 2,4 тис. кв км.