20 вересня 2017, 10:00, Світ

У Європі прогнозують найхолоднішу за останні 100 років зиму

Метеорологи прогнозують в 2017-18 роках одну з найсуворіших зим за останні 100 років, при цьому найнижчі температури повітря спостерігатимуться саме в країнах Європи, повідомляє kp.ua.

SuperAgronom.com запустив новий сервіс прогнозу погоди
Читати по темі

За прогнозами метеорологів, морози будуть також і дуже затяжними. Вчені пов'язують це явище з новим кліматичним циклом, в який входить Земля, разом з тим очікується значене зниження сонячної активності.

Британський кліматолог Джеймс Медден заявив, що цьогоріч очікується щось на зразок мінімуму Маундера — періоду довготривалого зменшення кількості сонячних плям приблизно з 1645 по 1715 роки, який збігся з так званим малим льодовиковим періодом.

Зокрема в зиму 1708-09 років в Європі ґрунт промерз більш ніж на метр; замерзали моря, озера і річки; на полях померз весь урожай, мороз знищив оливкові дерева і виноградники, а в річках і озерах замерзла риба.

У свою чергу український народний синоптик Володимир Деркача, прогнозує, що найхолодніші дні настануть вже після 1 січня 2018 року.

Раніше в НАСА заявили, що через зменшення кількості спалахів на Сонці активність світила значно знизилась, в результаті до 2030-2040 року на Землі може настати п'ятий льодовиковий період.